Ga naar de inhoud

Besturen van een energiecoöperatie

Rob Kragten reflecteert op het besturen van een coöperatie, en doet een oproep.

In de loop der jaren heb ik in heel wat besturen en commissies deelgenomen. Als secretaris, lid of als voorzitter. Dat was veel in het kader van mijn werk en soms bij één van de activiteiten van mijn kinderen. De ervaringen daarbij waren divers, variërend van stimulerend en succesvol tot taai, saai en eindeloos. Sinds een jaar ben ik bestuurslid bij Stadsdriehoek Energie. Ik merk nu dat ik de ervaring daar onvergelijkbaar is met eerdere ervaringen. Waar ligt dat aan, vroeg ik mij af.

Stadsdriehoek is een start-up. Er zijn nog weinig gebaande paden, protocollen, gewekte verwachtingen en gebutste ego’s. Het in teamverband zelf bedenken hoe het kan, hoe we met elkaar willen omgaan en hoe we zorgen dat de dingen wél mogelijk worden is leuk! Niet altijd makkelijk, maar zeker stimulerend als weer een hobbel genomen is.

Maar voor mij ligt het grootste verschil in de motivatie van de bestuursleden. Niemand zit er omdat het moet. Geen afvaardiging uit een organisatie, hiërarchische opdrachten of een taak die bij de rol van ouder hoort. Ieder zit er omdat hij of zij wil bijdragen aan het grote doel: het bevorderen van de lokale energietransitie op een manier waarop iedereen kan meedoen. Werken vanuit de overtuiging dat het omgaan met energie doorslaggevend is voor de toekomst van milieu, klimaat en welbevinden. Het zo samen werken met vrijwilligers geeft een mooie dynamiek. Niet omdat je verplicht bent om een standpunt te verdedigen, maar omdat je een doel wilt bereiken. Vanuit die missie stimuleer je elkaar op moeilijke momenten en motiveer je elkaar om de taak uit te voeren, ook als dat een keer slecht uitkomt.

Het bestuur van Stadsdriehoek Energie bestaat nu uit 6 vrijwilligers, die het werk onderling verdelen. Hands-on werken aan administratie, communicatie, social media en website, beheer van de zonnedaken, community building, etc. Gelukkig is er ook een stukje ondersteuning van enkele actieve leden en van lokale en landelijke koepels van energiecoöperaties. Het clubje is eigenlijk wel klein. Heel leuk om te doen, en we doen het ook best goed. Maar we zijn kwetsbaar als er iemand weggaat. En met zijn zessen weten en kunnen we niet alles. We vertegenwoordigen ook zeker niet alle bevolkingsgroepen in Rotterdam Centrum. Allemaal wensen voor de toekomst: een grote actieve community die meer kan oppakken en dus meer impact kan hebben voor de buurt en de bewoners.

Veel te doen dus voor een bijzonder bestuur! En ruimte voor buurtgenoten die onze overtuiging delen. Heb je belangstelling: info@stadsdriehoek-energie.nl