Ga naar de inhoud

Collectieve zonnedaken

Stadsdriehoek Energie werkt aan een duurzamer hart van Rotterdam. Woon je in Stadsdriehoek, Cool, Dijkzigt, of Scheepvaartkwartier? Doe dan mee met onze energiecoöperatie, en met onze zonnedaken. Het is leuk, en levert ook nog wat op!

Wat is nodig voor een collectief zonnedak?

We zoeken grote daken. Bijvoorbeeld van scholen, buurthuizen, wooncomplexen. En we willen er veel, want hoe meer daken met zonnedaken, hoe meer groene stroom voor de wijk.

Ook hebben we PaneelDelers nodig. Mensen zoals jij: Rotterdammers die wonen in de wijken Stadsdriehoek, Cool, Dijkzigt en Scheepvaartkwartier. Samen financieren we de zonnedaken. Je kunt al meedoen vanaf € 25,-.

Hoe kun je meedoen?

Schrijf je in voor het zonnedak en geef aan hoeveel PaneelDelen je wilt. Eén Paneeldeel kost € 25,-. Je krijgt je inleg volledig terug, met een jaarlijkse rente van 2,5%. Je kunt ook afzien van rente: in dat geval blijft er meer winst over voor het wijkfonds. Het geld uit ons wijkfonds investeren we in nieuwe zonnedaken en andere duurzame projecten.

Wat gebeurt er met de groene stroom?

We verkopen de stroom aan een groene energieleverancier. De stroom gaat dus naar het stroomnet, en wordt van daaruit naar de gebouwen in de directe omgeving van het zonnedak geleid. Met de opbrengst betalen we de vaste lasten van het zonnedak, zoals aflossing en rente van de PaneelDelen. De winst die overblijft gaat naar het wijkfonds. Als lid van de coöperatie beslis je mee over de doelen van het wijkfonds.

Hoever zijn we?

In 2024 openden we ons eerste collectieve zonnedak. Op het dak van Openbare basisschool Het Landje realiseerden we 172 zonnepanelen, goed voor de productie van (max) 72.240 kWh per jaar. Alle PaneelDelen zijn inmiddels uitgegeven, en de inschrijving werd gesloten op 30 april 2024.

We zijn trots op de start die we hebben gemaakt, ook dankzij de inzet en het enthousiasme van onze nieuwe leden, schoolbestuur en directie van de school. Een aanmoediging om werk te maken van méér zonnedaken in onze wijken!

de weg naar een zonnedak

Stap 1

We zoeken een groot
leeg dak, liefst van één eigenaar.

Stap 2

Daarna onderzoeken we de technische en financiële haalbaarheid van het zonnedak.

Stap 3

Als alle seinen op groen staan, zoeken we PaneelDelers die het zonnedak mee willen financieren.

Stap 4

Onze zonnepanelen kunnen het dak op! Ze worden gelegd door installateurs (in opleiding) uit de wijk.

Stap 5

We wekken samen
groene stroom op en delen de opbrengst met de wijk.