De nieuwe Energiewet
Onlangs werd de wet aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer. Rob Kragten legt de betekenis uit voor onze coöperatie.
Onlangs werd de wet aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer. Rob Kragten legt de betekenis uit voor onze coöperatie.
De nieuwe wet
De Nederlandse Energiewet vervangt de oude Elektriciteitswet en Gaswet. Het doel van deze wet is om het energiesysteem te verduurzamen, te moderniseren en beter aan te laten sluiten bij de energietransitie. Voor een coöperatieve vereniging zoals Stadsdriehoek Energie, die gericht is op lokale energieopwekking en -gebruik, biedt de wet kansen en verplichtingen.
Decentrale energieopwekking en coöperaties
De Energiewet stimuleert lokale energie-initiatieven, zoals coöperaties, omdat deze bijdragen aan de energietransitie. Coöperaties kunnen gemakkelijker zelf energie opwekken, opslaan en distribueren, bijvoorbeeld via zonnepanelen of windmolens. Ze kunnen ook profiteren van gunstige regels voor lokaal energiegebruik, zoals lagere kosten voor het transport van energie binnen een lokaal netwerk.
Balans tussen vraag en aanbod
De wet legt meer verantwoordelijkheid bij energieproducenten, waaronder coöperaties, om het lokale aanbod en de vraag naar energie goed op elkaar af te stemmen. Dit betekent dat Stadsdriehoek Energie mogelijk slimme technologieën moet gebruiken, zoals batterijen en energiebeheerplatforms, om energie efficiënt te gebruiken en pieken te voorkomen.
Nieuwe rollen en verantwoordelijkheden
De Energiewet creëert ruimte voor nieuwe rollen, zoals die van energiegemeenschappen: groepen burgers of organisaties die samenwerken om gezamenlijk energie te beheren. Voor Stadsdriehoek Energie kan dit een kans zijn om formeel als energiegemeenschap erkend te worden, waardoor we toegang krijgen tot specifieke subsidies en regelingen.
Transport en netbeheer
De wet besteedt aandacht aan het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet. Als coöperatie die energie levert aan het net, moet Stadsdriehoek Energie rekening houden met mogelijke beperkingen en verplichtingen rond netcapaciteit. Dit kan betekenen dat we in sommige gevallen afspraken moeten maken met de netbeheerder.
Tarieven en financiële regelingen
Hoewel de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk wordt afgebouwd, zijn er andere mogelijkheden om financieel voordeel te behalen, zoals de Postcoderoosregeling. De Energiewet biedt daarnaast duidelijkheid over tarieven voor lokaal energiegebruik, waardoor Stadsdriehoek Energie beter inzicht krijgt in de financiële haalbaarheid van hun projecten.
Conclusie
De Energiewet biedt Stadsdriehoek Energie kansen om een grotere rol te spelen in de lokale energietransitie, maar vraagt ook om meer professionaliteit en samenwerking. Door slim gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden en subsidies kan de coöperatie haar missie versterken: het verduurzamen en lokaal organiseren van de energievoorziening in de Stadsdriehoek.